Hoofd, lijf, armen en benen... mens

Jaren zocht ik naar manieren om kinderen mensfiguren te leren tekenen. Ik heb eindeloos veel uitgeprobeerd. Alle boekjes 'Hoe teken ik' heb ik wel in handen gehad. Geen van de methodes werkten echt; mijn leerlingen bleven ontevreden. Uiteindelijk bracht  mijn zoektocht mij tot een methode die op een spelende wijze leerlingen vertrouwd maakte met verhoudingen zonder één woord over verhoudingen te spreken. Ik kwam op een methode die al heel snel mooi kinderwerk zichtbaar maakte, oefeningen  in een reeks die al mooi werk opleverden en zo ongelooflijk motiveren.

In het volgende filmpje  zijn de losse filmpjes achter elkaar geplakt; dit geeft overzicht. De losse filmpjes tonen steeds dat wat je nodig hebt voor één les.

Van grondvormen zien tot animatie; deel 1 mensfiguren leren tekenen

Mensfiguren leren tekenen: onderdeel grondvormen leren zien

Basisvormen zien is voor de meeste kinderen in eerste instantie lastig. Voor kleuters is het gemakkelijker dan voor leerlingen in de bovenbouw. Er moet dan ook veel geoefend worden. Het leuke van deze manier van werken is dat je op een foto tekent met stift  (die doordrukt) en op het moment dat je de foto omdraaide het worstenmannetje meteen zichtbaar is.

Mensfiguren leren tekenen 2: onderdeel grondvormen 'opleggen'  en 'na leggen' en 'daar sta ik!!!'

Oefeningen om grondvormen in het menselijk lichaam te leren zien. Tijdens allerlei momenten tussen de andere lessen door knippen de kinderen de grondvormen uit een knipplaat. Een knijper of envelop is onontbeerlijk om de losse onderdelen bij elkaar te laten houden.
Opleggen, naleggen en op een gegeven moment de figuur zo neerleggen dat het lijkt dat het danst, loopt, springt...opplakken op een mooi stukje papier. Kinderen zien onmiddellijk mooi resultaat!

Leg de knipranden, de zwarte lijnen naar beneden toe. 'Niet kunnen knippen' wordt zo minder zichtbaar.

Door op veel foto's te tekenen, ontdekken kinderen dat er heel veel mogelijkheden zijn. Het leuke is dat ze al tekenend de verhoudingen aardig in hun vingers krijgen. Het plakken van de grondvormen leidt tot prachtige resultaten waar kinderen trots op zijn: kijk dit kan ik al!

Mensfiguren leren tekenen 3: onderdeel veel mogelijkheden

Met het worstenmannetje is alles mogelijk. Je kan dansen en zingen en lopen en sporten... 721 mogelijkheden... Heel veel dus... De animatie toont ook de mogelijkheden die er zijn...een fractie van de mogelijkheden... 

Er zit een opbouw in de reeks van filmpjes. De reeks is nog niet volledig. ea volgt snel