Animaties uit de vorige eeuw

Flipboekjes zijn animaties op papier. De lol van een flipboekje is de suggestie van beweging. Flipboekjes maken is echt niet moeilijk. Ook kleuters kunnen het. Op bladzijde 1 bijvoorbeeld één stip, op bladzijde 2 twee stippen, op bladzijde 3 drie stippen enzovoort. Zo ontstaat een zwerm van stippen.

De serie flipboekjes maken is opgebouwd van eenvoudig naar wat moeilijker. Kleuters kunnen al deze boekjes maken.
De bedoeling van de serie is leerkrachten ideeën te geven wat mogelijk is....er is veel meer mogelijk, laat dit een eerste stap zijn...

Flipboekje 1; zwerm (voor kleuters)

Stevig papier gebruiken. Ca. 8x15 cm.
De tekening erop zetten: hier van weinig naar steeds meer stippen. Blaadjes in de goede volgorde leggen, met de linkerhand de linkerkant stevig vast houden en dan de blaadjes met de rechterkant "doorbladeren"

Flipboekje 2; doordraaien

Zie hoe je met zoiets eenvoudigs als een rondje, beweging toont.

Flipboekje 3; sneeuwvlok (voor kleuters)

Flipboekje wolk (voor kleuters)

Een simpele vorm als een wolk is zeer geschikt om beweging te tonen. Er is maar een wolkje aan de lucht in dit verhaal... Het verhaal uitbreiden kan natuurlijk gemakkelijk

Flipboekje auto (voor kleuters)

Hoe handiger je bent de blaadjes een voor een los te laten, hoe sneller de auto rijdt. De vaardigheid om los te laten is een moeilijke voor kinderen.

Flipboekje pijl (voor kleuters)

Je kan het doorbladeren van het boekje eindeloos herhalen. Hier blijft de pijl het doel missen. Door meer tekeningen te maken kan het verhaal uitgebreid worden. Mogelijk raakt dan ooit een pijl het doel.

Flipboekje zon (voor kleuters)

De tekeningen per blaadje mogen best verschillen. De zo'n hier ziet er in elk stadium van opgaan en ondergaan anders uit. Dat geeft juist een levendig beeld.

Flipboekje boot (voor kleuters)

 

Juist omdat de golven niet steeds hetzelfde getekend zijn bewegen de golven.  Er zijn nu dus zeker twee bewegende elementen. Hoe meer er beweegt hoe spannender het is om naar te kijken. (Al is er een grens)