Zoeken naar Goya

Zoeken naar Goya 

Het werk van Francisco Goya (1746-1828) over de oorlog is gruwelijk en helaas actueel. Hij etste in meer dan 80 koperplaaten de wreedheden, de honger, het na-oorlogse bewind. Wat maakt het dat juist dit werk mij aantrekt? 

23 MRT
2021

schoonheid zoeken naar Goya

0

Comments are closed.

Noodlot

Het gebeurt gewoon: de gruwelen van de oorlog dichtbij. De bliksem slaat vol in, verkeerde tijd en een verkeerde plek. Het is voorbij. Er blijft niets meer van je over dan een leeg masker. De wrede dood haalde je, niet de zachte of de oude. De wrede die het leuk vindt dat er lijden is, pijn. 


Verwaaid

Verkeerde plek en tijd en mogelijk verkeerde vrienden. Het lukt je niet meer, je bent het spoor kwijt. Er is geen rust. Het is niet uit weelde dat je over straat zwerft, het is niet uit weelde dat je vlucht, het is niet uit weelde dat je in de war bent...  Misschien zijn er verkeerde keuzes gemaakt. wees mild, oordeel niet te snel.


Spinsels

Mijn dierbaar brein. Geniet het denken, het dromen, de gedachten.  Daar in mijn brein is van mij alleen. Ik hoef ze niet te delen. Niemand kan ze afnemen. Mijn dierbare denksels, veilig in mijn hoofd. Daar wordt mijn universum gebouwd, daar is alles mogelijk. Daar is liefde. Alles is liefde. Geen angst, geen pijn, dat is buiten mij. Spinsels bewaak mij!


Schoonheid

Het is niet wat het lijkt. kijk verder dan je neus lang is, laat je niet afschikken. Oordeel niet zo snel... Voel het kloppen, het stromen, het bewegen, het gaan en het ontgaan. Hoor de stille muziek van de ierenen. Terug naar de bron. Terug naar het begin, de oorsprong.