Kleuters

Van de associatieve fase naar het begin van de schematische fase

Geef kinderen de ruimte om te experimenteren.  Al werkend met de handen vertellen kleuters verhalen.  Laat kinderen vertellen en aanwijzen! Film die verhalen en deel ze met ouders. In het verhaal toont het kind zichzelf.

Bij kleuters gaat het vooral om verwonderen, ervaren, genieten, beleven, verwonderen, ontdekken ...  de liefde voor kunst en kunst maken wordt hier wakker gekust!

Langzaam maar zeker komen de schema's. Kinderen ontdekken dat je met tekeningen kunt communiceren. Het spinnetje als begin van een mensfiguur ontwikkelt zich via allerlei stadia van een koppoter naar een herkenbaar mensfiguur. Alleen wat belangrijk is voor het kind wordt weergegeven. 


Uit de fles

Met een spuitfles vol water  tekenen op de tegels buiten... zoiets maar dan met verf in plaats van water in de fles op papier ...  de opdracht.


Blaadjes waaien

Een stam, dikke takken, dunne takken, hele dunne takken... blaadjes, blaadjes, en nog meer blaadjes...  Speel, experimenteer. Verbeeldende instructie


Dieren horen niet in een kooi

Dieren moeten lekker rond kunnen lopen, lekker boompje kunnen klimmen...doen waar ze zin in hebben. Scheuropdracht. 


De hond uitlaten

Waar kom je langs als je de hond gaat uitlaten? Of ga je met jouw kip een blokje om? Knip of scheuropdracht met papier. 


Met de vingers in de verf

Scheerschuim en verf. Roeren met een vinger dan twee vingers dan met een hand dan met twee. Experimenteeropdracht.  Verbeeldende instructie.


Zit nou toch eens stil!

Jonge dieren kunnen niet stilzitten, jij toch ook niet: je moet dansen, rennnen, vliegen... Knip of scheuropdracht met papier. 


Op de kinderboerderij

We zijn naar de kinderboerderij geweest. kippen, geitjes, konijntjes knuffelen, voeren, het hok schoon maken...  Verfopdracht. 


Bloemen zijn rood

Alsjeblieft, voor jou... omdat ik van je hou... omdat ik mag blijven logeren. Bloemen houden van mensen! Verfopdracht.  Verbeeldende instructie.


Lekker

'Ik hou van kip met appelmoes' en toen knikte de kinderen want die hielden heel veel van (vegetarische) kip met appelmoes. Scheur of knipopdracht.  


Bevroren water

Het vriest. Water is ijs geworden. IJspret. Sleeën, schaatsen, glibberen... Toon jouw ijs-ervaringen. Knip of scheuropdracht. 


Snippers 

Snippers in de lucht, snippers op de grond... Opdracht. 


Pollocken

Spetter-spat opdracht: uitnodiging tot experimenteren, spelen, genieten. 


Snelweg

Sporen achterlaten... Bewust worden dat er sporen achtergelaten worden. Opdracht. 


Sporen met mijn vingers

Op een beslagen spiegel teken je. Maar nu  kun je de tekening afdrukken. Monoprintopdracht.  Verbeeldende en technische instructie.


Mijn slaapkamer

Ik heb een hoogslaper, ik een voetbaldekbed, mijn knuffel heeft een eigen bedje... Tekenopdracht.  Verbeeldende instructie.


De kerstboom heeft het koud

Als  jij het koud hebt dan doe je een trui aan, of een muts op, of een das om ... Stempelopdracht


Vrolijke dieren

Dieren en emoties... hoe ziet een blije kip eruit? Hoe een verdrietige goudvis? Schilderopdracht. 


Handige dieren doen aan sport 

Je legt jouw hand op een vel papier. Je trekt alle vingers om. Je kleurt en knipt uit en je maakt er een sportend dier van. Teken, knip en plakopdracht. Technische en verbeeldende instructie.


Feestpak

Doe jouw mooiste kleren aan! We gaan uit! Ik doe mijn princessenjurk aan; ik ga als brandweer; ik doe mijn berenpak aan... Stof-maché-opdracht. 


Winter door het raam

Het is winter en als we naar buiten kijken moet het sneeuwen en alles is wit: winterlandschap. Knip-en-plakopdracht op het raam.


Het is te gek groen

Het is groen en het kwaakt. Het is groot met allemaal kleurjes en een slurf, het is blauw en het zwemt... Papier-maché-opdracht. 


Versie 2021

 


Zelfportret in de winter 

Het is koud buiten en toch wil je naar buiten. Spelen in de sneeuw, op de slee, een sneeuwpop maken, ballen gooien... Schilderopdracht.


Abstracte kunst

Wat doet verf onder mijn vingers? Smeren, draaien, slepen, krassen en zo al doende mengen en patronen maken. Het stelt pas achteraf iets voor, dan kijk ik en associeer ik. Experimenteerles.


Bandensporen

We rijden met de auto. we draaien de rotonde, naar rechts, snelheid maken, fijn. Of we willen of niet we laten sporen achter. He, hier niet inhalen: boem. Sporen op de weg. Politieonderzoek. Doeles


Slakkenhuizen

Hebben slakkenhuizen een deur?  Zijn er flats of woonboten waar slakken in wonen? Zou een slak zijn huis graag inruilen voor een caravan?  Filmpje met instructie


Speelboom

Een hut in een boom en daar lekker alles kunnen en mogen wat je wilt...  Schilderopdracht. Verbeeldende instructie.


Mozaïk

Stukjes papier en dan mijn lievelingsdier maken in heel veel kleurtjes.  Knip of scheur, plakopdracht . Technische en verbeeldende instructie


Verzamelen

Ik vind een steen, een veer, een draadje, een ...   verzamelen doen alle mensen. Een compositieopdracht. 


Winterslaap

Het is buiten niet fijn. Lekker binnen bij de kachel, in bed, in bad... Waar overleef jij die koude winter? Een scheur of knipopdracht.  Filmpje verbeeldende instructie.


Op het land, in de lucht en in het water

Met mijn auto, of met mijn boot, of met mijn luchtballon, of...  roltrap naar de maan? Daar ga ik... Tekenopdracht. 


Kom guppy we gaan zwemmen

Zwemmen, spartelen, schoolslag, golven, zee, zwembad, badkuip... spelen als een vis in het water.  Schilderopdracht. 


Bootje varen 

Bootje varen, theetje drinken... heerlijk dobberen op het water. Vertel heb jij ook wel eens gevaren? Scheur of knipopdracht. 


Het duel

In elke hand een kwast. voor elke kwast een kleur en dan  twee kwasten die schilderen, elkaar hinderen, elkaar pootje lichten... Verfopdracht. 


Aankleden

Het is koud buiten, kleed je lekker warm aan en haal een koude neus. Plakken (knippen) van textiel. Opdracht. 


De slak

Jouw huisdier, of de egel in de tuin, of de slak in het huisje...  wat is die aan het doen? Opdracht. 


Een olifant in het verkeer

Pas op! Loslopende olifanten of nijlpaarden, of buffels... op de weg. Scheur of knipopdracht. 


Het is mooi en staat op een steel

Een boek vol bloemen, gedroogde bloemen. steeltje, blaadje en een bloem.  Knipopdracht. 


Ik en mijn hond

De hond uitlaten. Riem om, zakje mee, snoepje mee en daar gaan we... lekker samen rennen in het bos, of langs het strand, of... Scheur of knipopdracht. Verbeeldende instructie. Verbeeldende instructie 2.


Lekker schilderen

Lijnen trekken, streepjes zetten...links naar rechts of van boven naar beneden of diagonaal of... Schilderopdracht. 


Springen

Springen; met twee benen omhoog en de armen in de lucht... heel even vliegen... Tekenopdracht in natte verf. Technische instructie.


Feestbeest

Morgen ben ik jarig, een verjaardagsfeestje! Ik nodig al mijn knuffels uit. Vieren dieren ook hun verjaarsdag? Hoe ziet hun feestje er uit? Schilderopdracht. 


Dierenmemory

Als we allemaal twee ongeveer dezelfde maken dan hebben we alles bij elkaar een spel waar we mee kunnen spelen. Scheur of knipopdracht. 


Vrolijke gezichten

Als je vrolijk bent zie je meer kleur. Hoe ziet vrolijk er uit? Stof-maché-opdracht


Bomen in kleur

In de herfst  kleuren de blaadjes. In het voorjaar zijn de hele jonge blaadjes ook niet altijd groen... blaadjes maken de boom. Schilderopdracht met vingers en handen en de rest. Verbeeldende instructie


Versie 2021