Kleuters

Vooraf:

Geef kinderen de ruimte om te verbeelden. Kinderen tonen in het werk hun eigen gedachten, eigen ervaringen of eigen emoties. Je ziet onmiddellijk aan de werkstukken van een groep leerlingen of er verbeeld is: de variatie in werkstukken is groot terwijl het onderwerp hetzelfde is. 

Bij kleuters gaat het vooral om ervaren, genieten, beleven, verwonderen, ontdekken ...  de liefde voor kunst en kunst maken wordt hier wakker gekust!

Vertel en wijs aan. Film die verhalen en deel ze met ouders. In het verhaal toont het kind zichzelf.


Uit de fles

Met een spuitfles vol water  tekenen op de tegels buiten... zoiets maar dan met verf in plaats van water in de fles op papier ...  de opdracht.


 

Kennismaken met Mondriaans Victory Boogi Woogi

Student Amy Haring maakte een filmpje als les op afstand; kleuters die meegenomen worden in de dynamiek van New York. Prachtig hoe met een speelgoedautootje evenwijdige lijnen worden getrokken. Kijken naar de vakjes om er iets in te ontdekken. 


Blaadjes waaien

Een stam, dikke takken, dunne takken, hele dunne takken... blaadjes, blaadjes, en nog meer blaadjes... in de herfst. Speel, experimenteer. Verbeeldende instructie


Dieren horen niet in een kooi

Dieren moeten lekker rond kunnen lopen, lekker boompje kunnen klimmen...doen waar ze zin in hebben. Scheuropdracht. Kunstwerk foto uit Dagblad van het Noorden ANP


De hond uitlaten

Waar kom je langs als je de hond gaat uitlaten? Of ga je met jouw kip een blokje om?Knip of scheuropdracht met papier. Kunstwerk: 'You us we' van Martijn de Groot.


Met de vingers in de verf

Scheerschuim en verf. Roeren met een vinger dan twee vingers dan met een hand dan met twee. Experimenteeropdracht. Kunstwerk: 'Gezicht in een landschap' van Karel Appel. Verbeeldende instructie.


Zit nou toch eens stil!

Jonge dieren kunnen niet stilzitten, jij toch ook niet: je moet dansen, rennnen, vliegen... Knip of scheuropdracht met papier. Kunstwerk: 'Schapenfamilie' van  Marie-Floor Siebbeles.


Op de kinderboerderij

We zijn naar de kinderboerderij geweest. kippen, geitjes, konijntjes knuffelen, voeren, het hok schoon maken... zelf als een varkenje in de modder rollen... Verfopdracht. Kunstwerk: 'Kinderboerderij’ van Christa Geerts.


Bloemen zijn rood

Alsjeblieft, voor jou... omdat ik van je hou... omdat ik mag blijven logeren. Bloemen houden van mensen! Verfopdracht. Kunstwerk 'Aanbidding' Henry Heerup. Verbeeldende instructie.


Lekker

'Ik hou van kip met appelmoes' en toen knikte de kinderen want die hielden heel veel van (vegetarische) kip met appelmoes. Scheur of knipopdracht.  Kunstwerk 'Bodegón de las tres frutas' van Fernand Léger.


Bevroren water

Het vriest. Water is ijs geworden. IJspret. Sleeën, schaatsen, glibberen... Toon jouw ijs-ervaringen. Knip of scheuropdracht. Kunstwerk 'IJspret' van Marius van Dokkum.


Snippers 

Snippers in de lucht, snippers op de grond... Opdracht. Titel: 'sneeuw', kunstenaar Ino de Groot


Pollocken

Spetter-spat opdrachtuitnodiging tot experimenteren, spelen, genieten. Kunstwerk titel onbekend van Jackson Pollock 


Snelweg

Sporen achterlaten... Bewust worden dat er sporen achtergelaten worden. Opdracht. Kunstwerk 'Light trails from highway traffic in Northern Virginia' van Rozanne Hakala.


Sporen met mijn vingers

Op een beslagen spiegel teken je. Maar nu  kun je de tekening afdrukken. Monoprintopdracht. Kunstwerk ' Olifanten' van Randy Roelen. Verbeeldende en technische instructie.


Mijn slaapkamer

Ik heb een hoogslaper, ik een voetbaldekbed, mijn knuffel heeft een eigen bedje... Tekenopdracht. Kunstwerk 'slaapkamer' van van Gogh. Verbeeldende instructie.


De kerstboom heeft het koud

Als  jij het koud hebt dan doe je een trui aan, of een muts op, of een das om ... Stempelopdracht. Kunstwerk ‘Zon, sneeuw, kerstboom’ van de website nl.forwallpaper.com


Vrolijke dieren

Dieren en emoties... hoe ziet een blije kip eruit? Hoe een verdrietige goudvis? Schilderopdracht. Kunstwerk ‘Vrolijke dieren’ van Peko


Handige dieren doen aan sport 

Je legt jouw hand op een vel papier. Je trekt alle vingers om. Je kleurt en knipt uit en je maakt er een sportend dier van. Teken, knip en plakopdracht. Kunstwerk titel en kunstenaar onbekend. Technische en verbeeldende instructie.


Feestpak

Doe jouw mooiste kleren aan! We gaan uit! Ik doe mijn princessenjurk aan; ik ga als brandweer; ik doe mijn berenpak aan... Stof-maché-opdracht. Kunstwerk 'Verkleedfeest' van Coco en Melvina.


Winter door het raam

Het is winter en als we naar buiten kijken moet het sneeuwen en alles is wit: winterlandschap. Knip-en-plakopdracht op het raam.


Het is te gek groen

Het is groen en het kwaakt. Het is groot met allemaal kleurjes en een slurf, het is blauw en het zwemt... Papier-maché-opdracht. Kunstwerk 'Kikker' van Osnat Warszawsky


Versie 2021

 


Zelfportret in de winter 

Het is koud buiten en toch wil je naar buiten. Spelen in de sneeuw, op de slee, een sneeuwpop maken, ballen gooien... Schilderopdracht.


Abstracte kunst

Wat doet verf onder mijn vingers? Smeren, draaien, slepen, krassen en zo al doende mengen en patronen maken. Het stelt pas achteraf iets voor, dan kijk ik en associeer ik. Experimenteerles.


Bandensporen

We rijden met de auto. we draaien de rotonde, naar rechts, snelheid maken, fijn. Of we willen of niet we laten sporen achter. He, hier niet inhalen: boem. Sporen op de weg. Politieonderzoek. Doeles


Slakkenhuizen

Hebben slakkenhuizen een deur?  Zijn er flats of woonboten waar slakken in wonen? Zou een slak zijn huis graag inruilen voor een caravan?  Kunstenaar Stefan Siverud. Schilderopdracht. Filmpje met instructie


Speelboom

Een hut in een boom en daar lekker alles kunnen en mogen wat je wilt...  Schilderopdracht. Kunstwerk 'Spelen in de boom' van Laura Abels. Verbeeldende instructie.


Mozaïk

Stukjes papier en dan mijn lievelingsdier maken in heel veel kleurtjes.  Knip of scheur, plakopdracht Kunstwerk titel onbekend via dreamtime.com. Technische en verbeeldende instructie


Verzamelen

Ik vind een steen, een veer, een draadje, een ...   verzamelen doen alle mensen. Een compositieopdracht. Titel kunstwerk en kunstenaar onbekend.


Winterslaap

Het is buiten niet fijn. Lekker binnen bij de kachel, in bed, in bad... Waar overleef jij die koude winter? Een scheur of knipopdracht. Kunstwerk ‘Kikker in de kou’ van Max velthuis. Filmpje verbeeldende instructie.


Op het land, in de lucht en in het water

Met mijn auto, of met mijn boot, of met mijn luchtballon, of...  roltrap naar de maan? Daar ga ik... Tekenopdracht. Kunstwerk 'Voertuigen' van de website grasonderjevoeten.nl


Kom guppy we gaan zwemmen

Zwemmen, spartelen, schoolslag, golven, zee, zwembad, badkuip... spelen als een vis in het water.  Schilderopdracht. Kunstwerk ‘Verborgen tussen de zeesterren’ van Qooimee (Toyism.com)


Bootje varen 

Bootje varen, theetje drinken... heerlijk dobberen op het water. Vertel heb jij ook wel eens gevaren? Scheur of knipopdracht. Kunstwerk ‘Bootjes in maanlicht’ van Casper Bentsink.


Het duel

In elke hand een kwast. voor elke kwast een kleur en dan  twee kwasten die schilderen, elkaar hinderen, elkaar pootje lichten... Verfopdracht. Kunstwerk 'Fighting Forms' van Franz Marc


Aankleden

Het is koud buiten, kleed je lekker warm aan en haal een koude neus. Plakken (knippen) van textiel. Opdracht. Kunstwerk 'Winterpret' van Philip Hopman. 


De slak

Jouw huisdier, of de egel in de tuin, of de slak in het huisje...  wat is die aan het doen? Opdracht. Kunstwerk ‘De slak’ Henri Matisse. 


Een olifant in het verkeer

Pas op! Loslopende olifanten of nijlpaarden, of buffels... op de weg. Scheur of knipopdracht. Kunstwerk titel en kunstenaar onbekend.


Het is mooi en staat op een steel

Een boek vol bloemen, gedroogde bloemen. steeltje, blaadje en een bloem.  Knipopdracht. Kunstwerk titel en kunstenaar onbekend.


Ik en mijn hond

De hond uitlaten. Riem om, zakje mee, snoepje mee en daar gaan we... lekker samen rennen in het bos, of langs het strand, of... Scheur of knipopdracht.Kunstwerk 'Figuur met vogel' van Karel Appel. Verbeeldende instructie. Verbeeldende instructie 2.


Lekker schilderen

Lijnen trekken, streepjes zetten...links naar rechts of van boven naar beneden of diagonaal of... Schilderopdracht. Kunstwerk 'Where’ van Morris Louis 


Springen

Springen; met twee benen omhoog en de armen in de lucht... heel even vliegen... Tekenopdracht in natte verf  Kunstwerk ‘Groep kinderen’ van Dreamstime. Technische instructie.


Feestbeest

Morgen ben ik jarig, een verjaardagsfeestje! Ik nodig al mijn knuffels uit. Vieren dieren ook hun verjaarsdag? Hoe ziet hun feestje er uit? Schilderopdracht. Kunstwerk ‘Elmer’ van David McKee. 


Dierenmemory

Als we allemaal twee ongeveer dezelfde maken dan hebben we alles bij elkaar een spel waar we mee kunnen spelen. Scheur of knipopdracht. Kunstwerk ‘Dierenmemory’ van Dick Bruna.


Vrolijke gezichten

Als je vrolijk bent zie je meer kleur. Hoe ziet vrolijk er uit? Stof-maché-opdracht. Kunstwerk 'Gezicht' van Coco en Melvina.


Bomen in kleur

In de herfst  kleuren de blaadjes. In het voorjaar zijn de hele jonge blaadjes ook niet altijd groen... blaadjes maken de boom. Schilderopdracht met vingers en handen en de rest. Verbeeldende instructie


Versie 2021