Middenbouw

De schematische fase.

Kinderen ontdekken dat communiceren met 'vaste' tekeningen handig is. Een zon is een rondje met streepjes er om heen, een huis is een vierkant met een driehoek erop, een vogel is een 'V', een boom een streep met een wolk, ...  en iedereen herkent zon, huis, vogel en wolk. De werkelijkheid is teruggebracht tot schema's.

Aan het onderwijs die schema's uit te breiden, te nuanceren. Uitbreiden doe je door te spelen. Als een kind een huis met een deur tekent dan kan die deur uitgebreid worden met een brievenbus, een naambord, een nummer, een bel... spelen met deze begrippen betekent bijvoorbeeld postbode spelen, belletje trekken, ...


Eigennaammonster

Deborah Sloot heeft weer een filmpje gemaakt. De eerste 2 minuten toont ze werk van kinderen van de twee opdrachten ... daarna gaat ze aan de slag met jouw naam. Jouw naam wordt een monster....


Door de lijnen jouw verhaal zien

Deborah Sloot maakte filmpjes om de leerlingen thuis te inspireren en aan het werk te zetten. Netjes krassen noemt de juf het in deze les. Kijk naar het filmpje en je weet wat ze bedoelt ... zie je eerst de vormen  en maak je dan het verhaal of  maak je eerst het verhaal en zie je dan door de lijnen....


Thuis met heel veel familie

Deborah Sloot maakte filmpjes om de leerlingen thuis te inspireren en aan het werk te zetten. Filmpje. Potlood op papier en er pas afhalen als je klaar ben... de familie in ballonpoppetjes. 


Het monster van Maastricht

Er heeft een monster rondgelopen of rondgevlogen, of rondgezwommen... Bèr was zijn naam en er zijn alleen botten van hem gevonden... , Pascal Schuurman in het filmpje de (verhalende) opdracht en verbeeldende instructie


Eet mij

'Eet mij, eet mij...' ik hoor het echt terwijl ik naar mijn frietjes op mijn bord kijk...  Julia van den Heuvel maakt de scheur en plak opdracht in het filmpje duidelijk


Wat ik meeneem

Ik ga op reis en neem mee... Martijn Timmerman maakt in een kort  filmpje de opdracht duidelijk


Woon / speelboom

Het begint met een schommel aan een dikke tak, dan een hut tussen de takken dan... Tekenopdracht.   Verbeeldende instructie


Dieren in het verkeer

Ik ga lekker lopen. Ik pak de trein. Ik pak de fiets, wel wachten bij rood licht! Scheur/knipopdracht.  Verbeeldende instructie. 


Verhalen van beesten in de krant

Je leest de koppen van de (oude) krant, Je leest een woord en je denkt meteen aan de parkiet in de boom. Maak de koppeling zichtbaar: kop en beest. Schilderopdracht 


Gekke bekken puzzel

Zelfportret in de lachspiegel. Door op ijsstokjes te schilderen kun je steeds jouw portret veranderen door de ijsstokjes te verschuiven. Schilderopdracht op ijsstokjes. 


Op vakantie

Slapen in een hotel, of tent, of bij opa en oma. In welk huis sliep jij in de vakantie? Schilderopdracht. 


Pleindieren

Op het plein bij de school leven allemaal dieren. Je moet wel snel een foto maken ... Mozaïekopdracht met materiaal uit de natruur. 


Ik woon hier

Ik woon in een vliegtuig! Echt waar... in welk droomhuis woon jij? Constructieopdracht met 'waardeloos materiaal'. 


Lekker dier

Ik heb een veldje waar ik kan rennen, ik heb speelmaatjes, ik heb lekker eten ... ik zit goed in mijn vel. Tekenopdracht met wasco of viltstift en ecoline. Variant scheuropdracht. Verbeeldende instructie.


Verzamelen

Ik heb 101 foto's gemaakt van brievenbussen. Waarom? Om er een brievenbusposter van te maken. Foto-opdracht. 


Gaan dieren ook op vakantie?

Ik neem mijn guppie mee op vakantie; ziet die ook eens wat anders. Knip of scheuropdracht. Verbeeldende instructie.


Je ziet aan me hoe ik me voel

Een schaap danst van blijdschap, een leeuw lacht tranen met tuiten, een zwaan huilt. De opdracht.  Verbeeldende instructie.


Ik en mijn allerliefste papa

Kom papa we gaan leuke dingen doen.  Schilderopdracht. 


Hier wil ik zijn

Mijn eigen plekje, hier ben ik veilig, hier ben ik gelukkig... Tekenopdracht (met luciferhoutjes) 


Het juttersmuseum

Je loopt buiten, op straat ligt van alles, lege blikjes, doppen, oude pennen, haarspeldjes... je neemt 'alles' mee. Je maakt er een tentoonstelling van. Verzamel en presentatie-opdracht. 


Mensdier

Ben jij een brombeer?  Steek jij je nek uit? Ben jij een luistervink? Welk dier lijkt op jou. Schilderopdracht. 


Een heerlijk kunstwerk

Lekker eten; de een houdt van kip met appelmoes, de ander van snijbonentaart. Jouw lievelingseten als kunstwerk. Knip en plakopdracht. 


Onder water

De wereld onder water. Kan een vis huilen onder water? Hoe kun je zien dat een waterdieren plezier hebben of verdrietig zijn?  Schilderopdracht. 


Dit vind ik leuk

Je knipt bijvoorbeeld allemaal auto's uit tijdschriften, Met die auto's maak je een zelfportret. Of je knipt allemaal sieraden uit en daar maak je een. gezicht van , of ... Knip en plakopdracht. 


Dieren

Jij bent handig? Dan schilder je een handig dier. Ben jij vrolijk. Dan schilder je een vrolijk dier. Schilderopdracht. 


Spelend dier

Jouw lievelingsdier en dat wat jij buiten doet.. een knikkerende olifant, een schommelend stokstaartje ... Knip en plakopdracht. 


Loes gaat verhuizen

We geven je een kunstwerk mee voor in jouw nieuwe huis. Je zal nog wel aan ons denken. Tekenopdracht. 


Spiegelbeest

Ze lijken heel veel op elkaar en toch zijn ze verschillend, al moet je wel weten waar het verschil in zit. Knip en plakopdracht. 


Ik ben een letter

Met  de eertse letter van jouw naam als basis teken je jezelf op een plek waar je graag bent. Tekenopdracht. Variant knip en plakopdracht: Verbeeldende instructie


Ik zie, ik zie wat jij ook ziet.

Je scheurt uit tijdschriften allemaal snippertjes en met die snippers schilder je... iets uit de 'straat'. Mozaïekopdracht. 


Muurschildering

Een saaie blinde muur mag je beschilderen. Zet erop wat jij belangrijk vindt (of grappig of mooi) op die plek. Teken - schilderopdracht. 


Ik en opa

Kom opa, we gaan weer naar het museum en dan  ga je weer heel veel vertellen over kunst...of gaan we bootje varen of... Schilderopdracht. 


Waar mensen werken

Ik werk straks als politieagent. Ik ben keeper van FC Utrecht; ik maak huizen... wat ben jij straks? Plak en schilderopdracht. 


Droomhuis op droomplek

Hier wil ik wonen, zo'n mooi plekje. Hier is het altijd vakantie. Tekenopdracht (met lolystokjes en luciferhoutjes). 


Verlegen kip

Dieren zijn net als mensen, met dezelfde mensenwensen, dezelfde mensenstreken ... Tekenopdracht met wasco (en inkt). 


Sporten

Ik voetbal, ik dans, ik waterpolo, ik... Knip en plakopdracht. 


Maskers

een masker is eng, mistrieus. of een masker is grappig en leuk. Met een masker voor ben je iemand anders... Papier-maché-opdracht. 


Veel kamers maken een huis

Stel je voor: je gaat wonen met allemaal vrienden in een huis. Jouw kamer mag je zelf inrichten. Constructie-opdracht. 


Taartkunst

Ik ben jarig en er staat een verjaardagstaart.... ik krijg een broertje en er staat broertjetaart... zo mooi zonde om aan te snijden. Knip en plakopdracht. 


Sintvlag

Het is weer feest, de Sint komt. Welkom Sint in ons kikkerlandje. Ik hang de vlag uit. Stof-maché-opdracht. 


Smartlap

Een smartlap is een lied en om dat lied goed te volgen zijn er op een stuk lap plaatjes getekend. Om de gezongen verhaaltjes moest je huilen en lachen tegelijk. Stof-maché-opdracht. 


Oude kunst van nu

Je zoekt een schilderij uit van vroeger.  Dan maak je een tableau met jezelf als hoofdpersoon. je zet het kunstwerk van toen in het heden. Foto-opdracht. 


 

 

Ik kom bij je eten

Ik kook voor je. De tafel dek ik. Je bent mijn gast. Welkom. Fijn dat je er bent. Eet met kleine hapjes. Knip en plakopdracht.  Filmpje verbeeldende instructie.


Verandering van omgeving

Even er tussen uit. Even iets anders...  Ook dieren trekken er op uit. Gewoon eventjes naar de maan; een dagje maanhappen. Een dagje strand is voor een vis echt wel een bijzonder uitje...  Knipopdracht  Verbeeldende instructie


Mijnheer de Uil

Dieren zijn net als mensen, met dezelfde mensenwensen, met dezelfde mensen dingen...teken / inkt opdracht.   Verbeeldende instructie


Kleed je warm

Een foto van jezelf op een plankje gelijmd. Je slaat draadnagels (spijkers) in het hout. Tussen de draadnagels weef je. Weefopdracht 


Verras

Hier sta ik nu echt van te kijken... het regent 'katten en honden'... Tekenopdracht


Als de boom jouw huis is

Je deelt de boom met vogels. Je hebt niet heel veel ruimte. Welke belangrijke zaken neem je mee? Tekenopdracht. Variant knip / plakopdracht Verbeeldende instructie


Gezichten in alles

Overal waar ik ben voel ik me aangestaard...ogen in de gaatjes van een stopcontact, ogen in de knoesten ... Fotografeeropdracht en digitale bewerking. 


Keigoed

Ik vind mooie stenen. Die stop ik in mijn zak en thuis maak ik verhalen met die stenen... ik heb geen verf nodig. Tekenopdracht.


Ik heb een hobby

'Ga eens wat doen' roept mama...'ik lig' roep ik terug 'hangen op de bank is mijn hobby!' Knip en plakopdracht. . Verbeeldende instructie.


Feest

Wat maakt een feest zo fijn? Is het de taart? Zijn het de cadeautjes? ... Filmpje verbeeldende instructie. Stof-maché-opdracht. 


Gekke bekken

Voor de spiegel schateren van het lachen. Wat kan ik veel gekke bekken trekken. Tong uitsteken is zo gewoon. Opdracht met brooddeeg


Geluksmomentje

Waar wordt ik gelukkig van? Ik hou van kip met appelmoes en ik ben blij met een boek ... Tekenopdracht op steentjespapier. 


Selfie in stof

Met oude lapjes een selfie maken is nog eens wat anders dan glimlach-klik-klaar. Stof-maché-opdracht. 


Dansende dieren

Ik kan dansen, ik kan zingen... dieren dansen en zingen ook... laat ze dansen en zingen. Klei-opdracht. 


Droom/ speelboom

Niemand mag in mijn boomhut. Dat is de plek van mij. Daar woon ik alleen. Daar kan ik doen wat ik wil.  Tekenopdracht. 


Ik en mijn hobby

Een goede DJ dwingt tot dansen. Ik ben goed. Welke hobby's heb ik nog meer?  Tekenopdracht met stift en inkt. Verbeeldende instructie.


Dubbel feest

Spiegeltje spiegeltje aan de wand... als ik in de spiegel kijk dan zijn er ineens twee van mij... Teken of schilderopdracht. 


Mensen dansen

Je hoort muziek, en het kan bijna niet anders dat jouw lijf reageert... het beweegt op de muziek; dansen. Knip en/of tekenopdracht.  Verbeeldende instructie.


Vrolijk

Een boos lieveheersbeestje? Een woeste vlinder? Een verliefde leeuw? Een dier met emotie. Tekenopdracht met wasco en inkt. Verbeeldende instructie 1, verbeeldende instructie 2.


Superman Sint-Maarten

Sint-Maarten als schutpatroon van Utrecht. Zijn halve mantel weggeven. half rood half wit: de kleuren van FC-Utrecht. Lampionnen maken. Knipopdracht,


Vakantie(poster)

Ik ga op reis. We pakken de trein naar... Parijs, Barcelona, Londen, Berlijn ... Voor welke stad maak jij reclame?Tekenopdracht. 


Het straatje

In jouw eigen straatje. Wat voor soort huizen staan er? Kan je ze beschrijven? Staan er bomen? Hoogdrukopdracht. 


De prachtstad

Ik woon in een huis. Jij woont ook in een huis en jij en jij... al die huizen maken de stad. Teken-op-oude-krantenopdracht. Verbeeldende instructie


Onder water

Nederland ligt voor een groot deel onder water. Wat als we het water niet tegenhouden? Tekenopdracht met wasco en inkt. 


De Utrechtse muzikanten

Je bent oud en lopen gaat niet mee gemakkelijk: 'je mag op mijn rug staan als jij dan maar je ogen  gebruikt want ik zie het niet meer zo scherp... Klei-opdracht. 


Naar Keith Haring

De tekeningen van Kieth zijn zo leuk...vol beweging, gekke vormen... Teken-knip-plakopdracht. 


Schaduwpoppetje

Heb jij dat ook dat de schaduw je altijd volgt? Constructie-tekenopdracht.  Verbeeldende instructie.


Strip

Plaatje 1 ik loop. Plaatje 2  ik kijk naar boven. Plaatje drie ik glij uit over een bananenschil. Tekenopdracht. Verbeeldende instructie.


Reuzenbeesten

Kijk daar een Sinosaurus, daar een Tyrannosaurus, daar een Brachiosaurus, daar een Allosaurus en daar  een Carnotaurus... en wat gebeurt daar? Klei-opdracht.


Lievelingsplek

Ik kijk uit het raam en ik zie een snoepbos en lollieveld... Tekenopdracht.  Technische en verbeeldende instructie, verbeeldende instructie, verbeeldende instructie 3, verbeeldende instructie 4


Sint heeft het drukkunst

De Sint is jarig hij geeft cadeautjes weg; laten we hem een verjaardagskaartje sturen. Hoe oud is de Sint eigenlijk? Drukopdracht (monoprint). 


Natuurlijk outfit

Ik wil de mooiste zijn, de knapste... ik wil opvallen... daarom kleed ik mij met veren... of wacht in kastanjebladeren... nee in leliebloemen... computer of plakopdracht. 


Bootjes in het park

Ik kan met mijn ogen dicht een bootje vouwen; bootje van papier. En ik kan het heel snel... wel 50 in een uur...  we zijn met zijn tienen... Vouw-compositieopdracht. 


Bevroren dans

Laten we dansen... stop en sta stil... Tekenopdracht met krijt op het plein.  Technische en verbeeldende instructie


Geef bomen een gezicht

Een beetje boom staat al honderd jaar op zijn plek. Die boom heeft heel veel meegemaakt... geef de boom een mond om te vertellen... Klei-opdracht. (zonder bakken)


Fotoshoot kurkmensjes 

Ik maak kurkmensjes en zet die overal en nergens neer. Voorbijgangers glimlachen altijd als ze mijn mannetjes zien. Foto-digitaal-bewerkopdracht. 


Naar buiten

Kom mee net als Vincent deed naar buiten... we gaan naar het park, zoeken een plekje. en schilderen wat we zien... Schilderopdracht. 


Ik ben wie ik wil zijn

Ik schilder mijn eigen wereld en word daarna onderdeel van mijn eigen wereld... Schilderopdracht op het plein. 


(Zelf)portret in klei

Een selfie. Klei-opdracht. 


 

 

Versie 2021