Bovenbouw

De mooifase

Door schema's uit te breiden komt er een moment dat de kinderen zover zijn dat ze de realiteit willen weergeven. Verhoudingen en perspectief gaan een rol spelen. Kinderen willen 'mooi' in de zin van netjes, ambachtelijk, natuurgetrouw en vooral een tekening die prettig is om naar te kijken. Pas nu is een technische instructie zinvol.

Instructie moet gebeuren vanuit de beleving van de leerlingen, niet vanuit een trucje. Trucjes leiden niet tot begrip. Op het moment dat kinderen  zich realiseren dat zij zelf de maat der dingen zijn, zijn de werelden van verhoudingen en perspectief in alle rijkdom toegankelijk.


Verhalen maken

Pas als je een verhaal navertelt, klopt het netjes. Meestal gaat het in de echte wereld heel anders; dan gebeurt alles tegelijk en heeft alles met alles te maken. Een opdracht die 'ik kan niet tekenen' voorbij gaat. Overtrekopdracht. 


Een fruitig smoeltje

Een banaan als mond, aardbeien als ogen, kersen zijn de oorbellen aan de peren die de oren zijn... smaakvol portret. Tekenopdracht. 


De binnenkant van ik

Er gebeurt zoveel in mijn lijf. motoren doen mijn armen en benen bewegen. De computer in mijn hoofd regelt alles, er staat een grote pomp ...  Door mijn lijf lopen bloedvaten. Overal zijn er zenuwen...  Teken/ Schilderopdracht. 


Wat zie je

Je leert diepte schilderen. Puur verf onder en dan met steeds meer water tot super waterig bij de horizon... ! Schilder-en-tekenopdracht. 


Selfie 

Als je nu eens elke dag een selfie maakt en die later terugkijkt...nog leuker: je gaat in de toekomst kijken en je maakt nu een selfie van dan over tien jaar. Schilderopdracht. 


De Sint komt van ver

De hulpsint heeft de intocht voor zijn rekening genomen, daar is de Sint te oud voor. Toch is die ouwe Sint nog altijd heel actief: Spot hem. Tekenopdracht.  Variant: Verbeeldende instructie.


Help, ik word bedreigd

Zuinig zijn op de wilde natuur, zuinig zijn op de dieren die daar leven.  Tekenopdracht.  Verbeeldende instructie 1, verbeeldende instructie 2


Ogen op de horizon

Er bestaat een wereld van snoep. Alles is het zelfde als de echte wereld  behalve dat er lollies groeien, dropveters als lianen aan de bomen hangen. Schilderopdracht. Technische en verbeeldende instructie


Taarten

Ik ben elke dag jarig en daarom eet ik elke dag taart... de meest mooie taarten krijg ik en elke dag anders... Knip-en-plakopdracht. Verbeeldende instructie


Twee werelden

De spiegeling in het water. Boven wordt onder en als het water beweegt, bewegen de huizen. Bart Gort geeft instructie en legt de tekenopdracht uit. 


Geïnspireerd op Keith Haring 

De vrolijke schilderijen van Keith Haring vragen om navolging. Mensfiguren die altijd samen zijn en iets aan het doen. Teken en schilderopdracht.  Verbeeldende instructie


Reflecteren door te reageren

Er liggen heel veel replica's van kunstwerken. Je zoekt er een uit. Je knipt het mannetje en je reageert met het mannetje op het kunstwerk. Reflectie-opdracht. 


Gelukspoppetjes

Een poppetje dat geluk brengt? Klei, schilder en natekenopdracht. 


Strip

Het leven van een superheld is zwaar.  Tekenopdracht. 


Het grote dansfeest

Muziek die je te pakken neemt. Pak die beweging op papier. Tekenopdracht.  Verbeeldende instructie. 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

Naam straten

Mijn naam is het uitgangspunt van de plattegrond. een speelse plattegrond inclusief legenda.  Lisa Kraaij neemt je mee op sightseeing. De opdracht. 


Mijn lievelingskunstwerkkwartet

Mijn opa was de laatste kapitein op de driemaster van de Holland-Amerikalijn. Dit kunstwerk doet mij aan opa denken. ieder maakt vier kaarten, met elkaar het spel. Zoek-plak en knip opdracht.


Kwartetten

'Mag ik van jou...'.  Verschillende varianten, en eindeloos uit te breiden; steeds hetzelfde principe. Teken (fotografie of plak) opdracht. 


De verte

Hoe hoger je klimt, hoe verder je kunt kijken. Wat zie je? Tekenopdracht. 


De ondenkbare liefde

Een oud verhaal... over ontvoering, over hereniging, over een maaltijd. Welke beelden blijven haken? Tekenopdracht. 


Superpapa

Papa in de hoofdrol, hij is groot, sterk, slim... we liegen de waarheid; sterke verhalen die heel mooi zijn Misschien speel ikzelf ook mee in dit verhaal. Wat beleven we samen?  Tekenopdracht. 


Pasen

Het feest heeft oeroude wortels. Hoe legt een haas trouwens gekleurde eieren? Knip-en-plakopdracht glas-in-lood. 


Zomerkriebels

Ik verlang naar de zomer. Ik ga allemaal leuke zomer-dingen doen: ik en mijn vrienden, heerlijk samen. Tekenopdracht. 


De spijsvertering

Een boterham verdwijnt in de mond. Weg boterham. Waar gaat het heen? Wat gebeurt er mee? Hoe kan ik duidelijk maken hoe al de functies van al die onderdelen van het systeem werken? Mijn kiezen als molenstenen...   tekenopdracht. 


Abstraheren ... naar Mondriaan

De werkelijkheid is de werkelijkheid tot je er anders naar gaat kijken. Kijk eens niet in dingen maar in lijnen en vlakken? Tekenopdracht. 


Jouw naam op de muur

Je geeft jouw visitekaartje af. Het is openbare reclame. Tekenopdracht. Verbeeldende instructie, Verbeeldende instructie 2, 


De kronkelweg

Verdwijnpunten zijn een trucje. Leer kinderen begrijpen hoe het werkt: ogen op de horizon en de voeten op de grond. een les waarin de techniek op de voorgrand staat. Tekenopdracht. 


Muurkrant

Ik wil je wat vertellen ... Tekenopdracht.  Verbeeldende instructie


Schatkaart

Hier ligt een neergestort vliegtuig, hier een gezonken boot, hier ligt iets maar wat weten we niet en hier moet ergens ... Tekenopdracht.  Verbeeldende instructie


 

Versie 2021