Schilderijen in glas

Schilderijen in glas 

De schoonheid van het zonlicht door het glas. Het glas komt dan tot leven. De luchtbelletjes in het glas opgesloten twinkelen. Kleuren komen in steeds wisselende nuance  helder tot hun recht. Als het glas  daglicht vangt toont het zich nooit in dezelfde gedaante.


Portretten

'De vrouw met de oorbel', 'de rode vrouw', 'vrouw in groen', 'twee  vrouwen', ... een oog of een mond is genoeg om de vrouw te portreteren.


Wanita Mandi

Sumatra. Een gids wijst ons de weg over de eindeloze dijkjes tussen de rijstvelden. De route gaat langs stenen beelden waarvan de oorsprong niet bekend is. Prachtige tochten  in landschappen die hallucineren. Prachtige bloemen, kleuren en geuren. 'Verse vis' heeft een wrede betekenis gekregen. We trokken van slaapplaats bij familie naar slaapplaats bij vrienden. Altijd werden we hartelijke ontvangsten,. Er waren oude liederen die we zongen. Baden doen we in warm water bronnen in het oerwoud. Mijn badende vrouw.

Op een dag steken we dwars over door een leeggepomd rijstveld. We zijn moe en rusten uit. Ik zit op een steen en wrijf mos weg en ontdek een uitgehakte versiering. Het blijkt een onbekend beeld te zijn waar ik op zit; wij noemden het beeld 'de badende vrouw'. 


Het getal nul

Rond als begin van werken met glas. Het getal nul als begin van alles: als start. Rond en plat. Ik ontdekte een manier om gaten in het glas te laten vallen...  ik ontdekte  hoe een voetstuk gemaakt kon worden, ik .... spelen met glas om het spelen. Titels als 'mens', 'grens', 'middelpunt' of gewoon 'glas'.


Fusing

Ik koop platen gekleurd glas (Bull Eye). Ik snij het glas in vormen en met die vormen mozaïek ik tot meer dan zes lagen op elkaar. In de oven smelten de lagen aan elkaar. Het glas wordt nooit vloeibaar. De luchtbolletjes stook ik er bewust niet uit; die geven straks in het licht 'leven'. 

Bij Tetterode mijn opleiding gedaan. Niet eens zoveel sneden in mijn vingers, niet eens  zoveel pleisters. 


 

  • Like 0
  • 31 AUG 2019

serie 'portretten'

Showing 0 Comment